Woningventilatie

Wilt u € 100 euro per jaar extra besparen? Overweeg dan om uw ventilatiebox te vervangen. Verouderde ventilatieboxen maken veel lawaai en zuigen u woning slecht af. Daarnaast slurpen oudere ventilatieboxen veel energie. Met een nieuwe Zehnder ComfoFan Silent ventilatiebox bent u verzekerd van frisse en gezonde lucht in uw woning en kunt u tot wel € 100 euro per jaar besparen op uw energieverbruik.

Zehnder ComfoFan Silent | prijs op aanvraag

De Zehnder ComfoFan Silent ventilatiebox is eenvoudig en overal in huis te bedienen met de draadloze driestandenregelaar; zelfs vanuit de badkamer of de keuken. De draadloze bediening zorgt bovendien voor lagere installatiekosten.

Wat is mechanische ventilatie

De meeste woningen zijn voorzien van een natuurlijke luchtaanvoer en beschikken over een mechanische ventilatie unit voor de luchtafvoer. De ventilatiebox is het hart van het ventilatiesysteem, deze is aangesloten op het ventilatiekanaal in uw woning. De ventilatiebox zuigt de lucht uit het kanaal en voert deze lucht vervolgens af naar buiten. Dit systeem draait 24 uur per jaar, het hele jaar door. Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Wilt u meer weten?

De voordelen van een nieuwe ventilatiebox

Bespaar flink op uw energierekening
Lager geluidsniveau
Gezonder binnenklimaat
Binnen 3 jaar terugverdiend

Een woning kan worden vergeleken met een lichaam, het moet kunnen ademen om frisse lucht te kunnen ventileren. Indien is er onvoldoende ventilatie is in de woning beslaan de ramen, ontstaan er nare vochtplekken en laat uw verf los. Deze zaken brengen schade aan uw woning maar zijn ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Zorg daarom altijd voor schone ventilatieroosters. Indien u geen ventilatieroosters heeft is het sterk aan te raden bijvoorbeeld een klapraam te openen, dit geldt helemaal voor slaapkamers. Een gezonde woning wordt 24 uur per dag geventileerd, zorg daarom voor de juiste maatregelen. Voorkom te allen tijde schimmelvorming.

De gezondheidsschade van deze schimmels en huisstofmijt kan aanzienlijk zijn. Zo neemt bij kinderen de kans op astmaklachten in vochtige woningen toe met een factor 1,5 –3,5. Bij volwassenen ligt dit iets lager. Andere klachten kunnen zijn: allergieën, hoesten, benauwdheid, chronische verkoudheid of hoofdpijn.

24 uur per dag ventileren

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Dagelijks vervuilen we de lucht in ons huis tijdens koken, douchen en het stoken van de verwarming. Als we te weinig ventileren blijven vocht en chemische stoffen in huis hangen. Veel mensen denken dat een tijdje het raam open zetten voldoende is. Maar dit blijkt niet het geval. Het effect van 3 tot 4 uur luchten is na een half uur weg; dan is de kwaliteit van de binnenlucht in huis weer net zo als voor het luchten.

Tips voor goed ventileren

- Houd ventilatieroosters en –schuiven boven de ramen altijd open. Is het buiten koud, sluit ze dan maximaal voor de helft. Maak de roosters eens per jaar schoon met de stofzuiger, zowel aan de binnen- als buitenkant
- Heeft u geen ventilatieroosters? Zet dan altijd het klapraam of een ander raampje open (met anti-inbraakstang of slot). Zeker in de woon- en slaapkamer
- Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan. Zo kan het overtollige vocht naar buiten. Reinig de afzuigkap regelmatig. De metalen filters kunnen met een sopje schoongemaakt worden. Kunststoffilters moeten na enige tijd vervangen worden, anders daalt de capaciteit van de luchtafvoer
- Zet na het douchen het raam een half uur open om te luchten en/ of zet de ventilator aan
- Vervang regelmatig stofzuigerzakken en het filter in de stofzuiger
-Controleer of de ventilatieroosters in de gevel –aan de voor- en achterkant van het huis –nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat de kruipruimte en spouwmuren droog blijven
- Als er in huis gerookt wordt, zorg dan voor extra ventilatie. Bijvoorbeeld door ventilatieroosters verder open te zetten of (extra) ramen te openen.

Gaat u renoveren? Denk aan uw woningventilatie

Huis aan het verbouwen of opkappen? Neem de ventilatievoorzieningen mee.Vooral in oude huizen laten de ventilatievoorzieningen nog al eens te wensen over. Met als gevolg: een bedompt en vochtig huis met beslagen ramen, schimmelplekken, en afbladderende verf. Als u toch aan het opknappen of verbouwen bent, zorg voor goede ventilatievoorzieningen door bijvoorbeeld ramen met ventilatieroosters te plaatsen. Hierdoor stijgt niet alleen uw huis in waarde, het is ook goed voor uw gezondheid. Niet geheel onbelangrijk: het bespaart op de energierekening. Droge lucht is immers sneller te verwarmen dan vochtige lucht.

Tips voor ventilatievoorzieningen:

- Bij nieuwe ruiten: kies voor ruiten met een ventilatierooster erboven ingebouwd
- Maak klapramen beter bruikbaar: met mechanische afstandsbediening met draaihandel en anti-inbraakstang
- Zet een kierstandhouder op de draairamen (eventueel met slot)
- Sluit binnendeuren niet kierdicht af. Plaats dus geen vochtstrippen
- Sluit een afzuigkap met motor nooit direct aan op een ventilatiekanaal (dit geldt dus niet voor een motorloze afzuigkap)
- Zorg dat de geiser een rookgasafvoer naar buiten heeft. Of liever: vervang de geiser (en cv-ketel) door een combiketel
- Zorg voor een schimmelongevoelige wandafwerking in de badkamer: tegel de wanden tot het plafond en/of gebruik muurverf die met water afneembaar is

Lanser Installatietechniek is specialist in woningventilatie

Het beste lucht verversingssysteem is bijna onzichtbaar en ook zeer geruisloos. Daarnaast voldoet het aan alle milieunormen en (ARBO)veiligheidsvereisten. Het is onze taak om uw luchthuishouding en ventilatievoorzieningen te optimaliseren. Daarbij houden wij rekening met uw wensen en uw budget.Is de luchttechniekéénmaal goed geregeld in uw woning of bedrijfspand, dan is het van groot belang dat deze ook goed blijft functioneren. Het goed onderhouden van de installatie(s) is daarvoor noodzakelijk. Dat laatste kunt u het beste realiseren door een goed onderhoudsplan. Alleen dan garandeert u een goede luchthuishouden op de korte en de lange termijn. Een goed onderhouden ventilatiesysteem heeft ook een langere levensduur dan slecht onderhouden systemen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een situatieopname. Na het bekijken van uw woonsituatie voorzien wij u van een oplossing op maat voor de juiste ventilatie.

Offerte aanvragen